www.drogidozdrowia.pl

POMIDORY, POMIDORY...

Sezon pomidorowy powoli ma się ku schyłkowi. Wszyscy lubimy te soczyste czerwone warzywa będące w istocie owocami niewielkich i niepozornych krzaczków.  Zostały sprowadzone na nasz kontynent z Ameryki Południowej, przez Hiszpanów. Ale w Polsce na dobre zadomowiły się znacznie później, dopiero w XIX w. kiedy zaczęto je uprawiać jako roślinę ozdobną i wtedy w zasadzie uznawano je za trujące. Zresztą liście i łodygi pomidorów, podobnie jak u ziemniaków, są rzeczywiście trujące i dlatego po zrywaniu owoców należy umyć ręce. Dopiero lata później przekonano się do ich walorów smakowych i wartości odżywczych. Teraz trudno sobie wyobrazić letni jadłospis bez pomidorów. A i przez cały rok towarzyszą nam w postaci soków pomidorowych, przecierów, ketchupów i innych sosów. Czy jednak nasi przodkowie uważający pomidory za trujące całkowicie się mylili?

Czytaj więcej...

SEZON OGÓRKOWY W PEŁNI

Tego co mamy na co dzień, do czego jesteśmy przyzwyczajeni i w dodatku jest tanie, często niedoceniamy. Właśnie tak jest z ogórkami. Niewiele wiemy o jego wartościach odżywczych i innych zaletach. W pełni sezonu ogórkowego może warto je sobie przypomnieć. Jest to jedno z najwcześniej uprawianych przez człowieka warzyw. Są twierdzenia, że już 6000 lat temu był uprawiany przez człowieka. Pochodzi z Azji Środkowej, prawdopodobnie z północnych Indii, gdzie na południowych stokach Himalajów teraz można spotkać dziko rosnące rośliny. Do Europy trafił już w czasach Starożytnej Grecji i antycznego Rzymu gdzie ceniono nie tylko jego wartości odżywcze i smakowe, ale również stosowano do pielęgnacji urody. Na tereny Polski trafił prawdopodobnie w XIII w.

Czytaj więcej...

PRZYJRZYJMY SIĘ RZEPAKOWI

W maju wystarczy kawałek wyjechać za miasto i prawie wszędzie możemy spotkać całe połacie na żółto kwitnących pól. To kwiaty rzepaku. Swoim intensywnie żółtym kolorem rozświetlają cały świat nawet w bardzo pochmurne i deszczowe dni.  Dodawanie urody światu to jedna z bardzo wielu zalet tej rośliny. Najważniejszą jego zaletą są wartości odżywcze.  Świadomość jak istotne jest odżywianie dla naszego zdrowia ciągle rośnie i coraz więcej ludzi akceptuje pogląd, według którego najlepsze dla zdrowia są produkty uprawiane w strefie klimatycznej w której żyjemy. Może więc warto przyjrzeć się tej roślinie.

Czytaj więcej...

CZARNY BEZ PO RAZ DRUGI

Późną wiosną już raz pisaliśmy o czarnym bzie. Wówczas przedstawiliśmy głównie zalety i korzyści jego wiosennego wydania – kwiatów. Teraz mamy schyłek lata i początek jesieni, więc pora zająć się owocami. Piękne, lśniące, całkowicie czarne, drobne owoce mają jeszcze więcej cennych, prozdrowotnych substancji niż kwiaty. Glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). I to nie wszystko.

Czytaj więcej...

KWIATY BZU CZARNEGO

Bez czarny (Sambucus nigra L.), zwany dzikim bzem, ale też bzem lekarskim, to jeden z najczęściej spotykanych w całej Polsce pospolitych krzewów, porastających wszelkie nieużytki i rumowiska, pobocza dróg, łąki, leśne polany czy opuszczone siedliska ludzkie. Jest  także sadzony w ogrodach i na miejskich terenach zieleni. Bardzo plenny i żywotny, wyrasta do kilku metrów wysokości.

Czytaj więcej...

TOFU – JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ

KAXIA E. KOWALEWSKA

Uważa się, że tofu zostało wynalezione jeszcze przed naszą erą w Chinach przez mnichów buddyjskich, którzy nie jedli mięsa. Z Chin powędrowało do Japonii, gdzie tak bardzo się przyjęło, że właśnie w Japonii w XVIII w. wydana została pierwsza książka kucharska o tofu.

Czytaj więcej...

CIECIERZYCA NA ZIMOWE DNI

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.), zwana też niepoprawnie cieciorką lub grochem włoskim, należy do roślin strączkowych, czyli bobowatych (motylkowatych). Znana była w basenie Morza Śródziemnego już w bardzo zamierzchłych czasach starożytnych. Obecnie jest uprawiana w krajach o ciepłym klimacie, jak Indie, Pakistan, północ Afryki i południe Europy, skąd do nas przyszła dość niedawno, wraz z kuchnią hiszpańską i arabską. Istnieje kilka odmian ciecierzycy; wszystkie mają przyjemny, słodkawy i nieco orzechowy smak.

Czytaj więcej...

JARMUŻ NA TOPIE

W Polsce jarmuż rósł od dawna, ale nigdy nie był zbyt popularny. Wiele innych roślin krzyżowych uznawaliśmy za lepsze i smaczniejsze. A jednak doczekał się swoich pięciu minut. Dziś wszyscy jedzą jarmuż i zyskał on sobie rangę superwarzywa, najzdrowszego ze wszystkich warzyw. Szał na jarmuż przyszedł jak zwykle z Ameryki.

Czytaj więcej...

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS