www.drogidozdrowia.pl

CIECIERZYCA NA ZIMOWE DNI

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.), zwana też niepoprawnie cieciorką lub grochem włoskim, należy do roślin strączkowych, czyli bobowatych (motylkowatych). Znana była w basenie Morza Śródziemnego już w bardzo zamierzchłych czasach starożytnych. Obecnie jest uprawiana w krajach o ciepłym klimacie, jak Indie, Pakistan, północ Afryki i południe Europy, skąd do nas przyszła dość niedawno, wraz z kuchnią hiszpańską i arabską. Istnieje kilka odmian ciecierzycy; wszystkie mają przyjemny, słodkawy i nieco orzechowy smak.

Jest bardzo pożywna. Swą wysoką wartość odżywczą zawdzięcza zawartości 16 do 30% białka oraz 4-8% tłuszczu, a jednocześnie ma dość niski indeks glikemiczny (IG =30 w skali Montignaca). Nie zawiera glutenu. Nie tuczy, a nawet odchudza. Skład aminokwasów ciecierzycy jest zbliżony do mięsa, dlatego doskonale nadaje się dla wegan i wegetarian.

Przypisuje się jej liczne własności lecznicze, np. obniżanie ciśnienia krwi, dzięki wysokiej zawartości potasu. Ma też sporo kwasu foliowego, więc jest zalecana przy anemii. Inne ważne składniki to magnez, fosfor, żelazo, mangan, molibden, miedź, cynk i selen, witaminy, zwłaszcza B6. Podobno też działa jak afrodyzjak. Cenną zaletą ciecierzycy, jak wszystkich strączkowych, jest duża zawartość błonnika, tak korzystna dla jelit.

Ciecierzycę można przyrządzać podobnie jak groch, w różnych gamach smakowych, zależnie od dodanych przypraw - nawet na słodko z cynamonem i imbirem. Wymaga długiego moczenia (12 godzin), toteż najwygodniej namoczyć ją na noc. Wodę z moczenia trzeba wylać, a po odcedzeniu ziarna przepłukać. Gotuje się dość długo (ok. 1,5 godziny), w szybkowarze dużo szybciej. Solimy pod koniec gotowania. Powinna być już miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. Ze względu na działanie wiatropędne warto dodać jak najwięcej przypraw trawiennych, jak kminek, majeranek, cząber, oregano itp. Wodę odlaną po ugotowaniu ciecierzycy, która ma postać gęstego wywaru, warto bezwzględnie wykorzystać do innych potraw, bo jest pożywna i dodaje ciekawego smaku.

Najbardziej znane i bardzo smaczne potrawy z ciecierzycy to grecki i bliskowschodni humus (pasta) oraz arabski falafel (kotleciki smażone lub pieczone). Pyszne są także wszelkie pasty i pasztety, kotlety, pierogi, krokiety i zupy ze zmielonej ciecierzycy. W całości nadaje się do sałatek jarzynowych i surówek. Mniej znane, ale bardzo smaczne i pożywne są tureckie chrupki z prażonej ciecierzycy – leblebi, czy włoski placek z mąki ciecierzycowej – farinata.

Mąka z ciecierzycy robi furorę jako produkt bezglutenowy do wypieków, placków i naleśników. Może też być tylko dodatkiem do innych mąk, wzbogacającym wartość odżywczą potraw mącznych.

Humus tradycyjny

Składniki:
3/4 szkl. ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy (lub oleju z ostropestu, pestek winogron czy innego)
2 łyżki pasty tahini

Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc i gotować aż zmięknie (godzina, półtorej), zachować odlaną wodę z gotowania. Zmielić i wymieszać wszystkie składniki na gładką, gęstą pastę; w miarę potrzeby rozcieńczać wywarem z ciecierzycy. Można zmiksować wszystko razem w mikserze lub zmielić tradycyjnym, ręcznym młynkiem do mięsa. Wtedy czosnek lepiej wycisnąć wyciskarką, a potem ucierać masę łyżką. 

Przepyszne są placki ziemniaczane posmarowane grubo humusem i posypane koperkiem. Do tego zwykła sałatka z pomidorów z cebulą.

Humus można wzbogacać różnymi dodatkami z warzyw surowych, gotowanych, marynowanych i zmieniać jego smak przyprawami. Zachęcamy do eksperymentów. 

Placki z mąki z ciecierzycy.

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka mleka (dla wegan można użyć mleka sojowego lub kokosowego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypt soli
można dodać 1 łyżkę octu jabłkowego lub octu do sushi
lub/i zmiażdżony ząbek czosnku czy trochę ziół
ghee lub olej do smażenia

Wszystko wymieszać i smażyć. Można jeść na słodko - polewając domowymi konfiturami czy miodem (wtedy bez czosnku) lub na słono na z sosem pomidorowym, czosnkowym czy grzybowym.


(KEK)

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS