www.drogidozdrowia.pl

KWIATY BZU CZARNEGO

Bez czarny (Sambucus nigra L.), zwany dzikim bzem, ale też bzem lekarskim, to jeden z najczęściej spotykanych w całej Polsce pospolitych krzewów, porastających wszelkie nieużytki i rumowiska, pobocza dróg, łąki, leśne polany czy opuszczone siedliska ludzkie. Jest  także sadzony w ogrodach i na miejskich terenach zieleni. Bardzo plenny i żywotny, wyrasta do kilku metrów wysokości.

Występuje praktycznie na wszystkich kontynentach. Skoro tak, to coś w tym jest. Widocznie jest nam potrzebny. Najczęściej do celów leczniczych i kulinarnych używa się kwiatów i owoców, choć w zielarstwie stosuje się również korę, korzenie i liście, bo i one mają właściwości lecznicze. Jako zioła używa się samych kwiatów, bez szypułek. Od maja do lipca trwa sezon na zbiór kwiatów czarnego bzu, które najlepiej zbierać wczesnym rankiem, w dni słoneczne, zaraz po odparowaniu rosy, ścinając całe baldachy i układając delikatnie w koszu, by się nie pogniotły, bo wtedy ciemnieją.

Kwiaty bzu czarnego mają bardzo wysoką wartość biologiczną. Zawierają cukry, sole mineralne, kwasy organiczne, glikozydy, flawonoidy (m.in. rutynę), śluzy i garbniki, aminę, witaminę C, olejki lotne, fitoncydy.

Tradycyjnie baldachim drobnych, białych, ładnie pachnących kwiatków czarnego bzu kojarzy się z ziołami napotnymi podawanymi w przeziębieniu, zwłaszcza przy gorączce. Dobrze jest wtedy popijać taką gorącą herbatkę przez cały dzień – do 3 filiżanek dziennie. Działają one też moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pobudzają układ odpornościowy. Są bardzo pomocne w leczeniu infekcji dróg oddechowych oraz reumatyzmu.

Napar ze świeżych kwiatów polecany jest jako tonik do przemywania cery przy trądziku. Wystarczy zalać garść świeżych kwiatów 0,5 litra wrzącej wody i odczekać, aż naciągnie. Można nim przemywać oczy przy zapaleniu spojówek oraz płukać gardło. Gorący napar nadaje się też do inhalacji.

Oprócz tradycyjnego zastosowania w postaci herbatki z suszonych kwiatów, robi się z nich syropy, wina, lemoniady. Świeże kwiaty można też wykorzystać w kuchni do przyrządzania potraw. W Internecie można znaleźć nawet przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu.

UWAGA: Czarny bez zawiera toksyczną sambunigrynę, która rozkłada się dopiero podczas obróbki termicznej, dlatego żadnych części tej rośliny nie należy jeść na surowo. Także soki i przetwory alkoholowe z surowego produktu nie są wskazane, ze względu na zawartość toksyny. Mogą one podrażnić żołądek.

Syrop z kwiatów

Składniki:
30 dużych baldachów czarnego bzu
1 litr wody
Sok z 2 cytryn (lub 2 cytryny pokrojone w kostkę)
Kilka łyżek miodu

Wykonanie:
Kwiaty opłukać, delikatnie obciąć nożyczkami z łodyg, zalać 1 litrem gorącej wody aż całkiem je przykryje, dodać cytrynę i odstawić na 48 godzin.

Po tym czasie przecedzić sok przez sito, dodać miód i doprowadzić do wrzenia. Zamiast miodu można użyć cukru lub ksylitolu, zamiast cytryny - kwasku cytrynowego. Gorący syrop wlać do słoiczków i zakręcić. Ustawić dnem do góry do ostygnięcia. Można też pasteryzować 5 do 10 minut.

Syrop stosować w razie przeziębienia jako środek napotny, przeciwzapalny, rozkurczowy. Podnosi on odporność organizmu. Można go dodawać do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczać wodą, używać jako dodatek do deserów.

Baldachy w cieście

Składniki:
Baldachy kwiatów czarnego bzu
Ciasto naleśnikowe
Kilka gałązek świeżej mięty
Truskawki
Cukier (lub inny naturalny słodzik)
Przyprawy do sosu: imbir, cynamon
Olej do smażenia

Wykonanie:
Do ciasta naleśnikowego dodać drobno posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Truskawki i słodzik wraz z przyprawami dobrze zmiksować na sos. Zanurzać baldachy w cieście i obsmażać krótko na dobrze rozgrzanym oleju. Polewać sosem truskawkowym bezpośrednio przed konsumpcją.

(KEK)

Źródła: Dagmar Lanska, „Jadalne rośliny dziko rosnące”, wyd. Delta,
B. Kuźnicka, M. Dziak, „Zioła i ich stosowanie”, PZWL,
http://www.arkadia-polania.pl, http://agnieszkamaciag.pl

Fot.: k8

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS