www.drogidozdrowia.pl

GORZKI MELON DLA HARMONII

Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata (Momordica charantia L.), potocznie zwana gorzkim melonem, przypomina ogórek z wypustkami. Należy do rodziny dyniowatych i rośnie w ciepłym klimacie w strefie tropiku i subtropiku. Gorzki melon, po chińsku kugua, po hindusku karela, jest bardzo ceniony i często jedzony w Chinach i innych krajach azjatyckich. Bardzo lubiany na słynącej z długowieczności Okinawie (goya), w Japonii (nigauri), znany także w Ameryce Płd.

Czytaj więcej...

KISZENIE JEST W MODZIE

Aktualnie kiszenie jest bardzo na topie. Produkty kiszone uważa się za źródło naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii korzystnie działających na pracę jelit, tzw. pożytecznej flory bakteryjnej. W Polsce kisi się głównie kapustę i ogórki, ale można w ten sposób konserwować wiele innych warzyw i niektóre owoce (pomidory, buraki ćwikłowe, fasolkę szparagową, dynię, marchew, seler, bakłażany, paprykę, cukinię, kalafior, czosnek, cebulę, grzyby, jabłka).

Czytaj więcej...

ŚWIĄTECZNE ORZECHY

Wigilia Bożego Narodzenia każdemu z nas kojarzy się ze szczególnymi potrawami i produktami. Dla mnie są to orzechy, nieodłączny atrybut wigilijnej wieczerzy. Zawsze dyżurują gdzieś w pobliżu na wypadek, gdyby po zjedzeniu wszystkich tradycyjnych potraw zostało jeszcze w żołądku trochę miejsca.

Czytaj więcej...

JESIENNE SURÓWKI MOCY

Jesień to pora roku, kiedy w naszym klimacie powinno się robić zapasy na zimę. Jesienne warzywa i owoce mają w sobie moc, gromadzoną przez całe lato. Odzwierciedla się ona w barwach przyrody - w soczystych, ciepłych kolorach zbieranych jesienią plonów, a także w jesiennych liściach.

Czytaj więcej...

DYNIA PEŁNA ZDROWIA

We wrześniu do kuchni wkracza dynia, mieniąc się żółto i pomarańczowo. Czasem  blada, jakby spłowiała, a czasem płonie ceglastą czerwienią. Należy do rodziny dyniowatych, jej najbliższymi krewnymi są kabaczek czyli cukinia, ogórek, melon i tykwa. Spośród wielu ciekawych gatunków dyni na świecie, ostatnio bardzo przyjęła się u nas japońska dynia hokkaido. W Polsce nadal uprawia się jednak głównie dynię olbrzymią (Cucurbita maxima Duch.) i zwyczajną (Cucurbita pepo L.).

Czytaj więcej...

JABŁKA NA CZASIE

Nie potrzeba ich reklamować, nie potrzeba przedstawiać ich zalet – wszyscy dobrze wiemy: przynajmniej jedno dziennie i lekarz niepotrzebny... Jakże często jednak o nich zapominamy zwłaszcza teraz, w środku lata, gdy jest tyle innych wspaniałych owoców, a jabłka dopiero się zaczynają.

Nie w tym roku! Meandry polityki, sprawiły, że nagle wszyscy rzuciliśmy się na jabłka. Oczywiście nasze, polskie. Najzdrowsze, najsmaczniejsze, najbardziej rumiane. Biało-czerwone. Jedzenie jabłek stało się wyrazem patriotyzmu i wsparcia dla polskich sadowników. Radio, TV, media, internet – wszędzie głównym tematem są dziś jabłka i korzyści płynące z ich konsumpcji.

Czytaj więcej...

KALAFIOR W DOBRYM STYLU

Zwyczajowo, kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L) był traktowany jako ubogi krewny kapusty, której jest jedną z odmian, a gotowano go zawsze „na jedno kopyto” – w garnku z wodą, zawsze zbyt długo, zabijając i smak, i wartości. Całe szczęście, że tradycja nakazywała polewać go bułeczką tartą zasmażaną w maśle, bo wtedy przynajmniej był zjadliwy. Dziś bułeczka tarta jest w niełaskach, jako produkt z mąki pszennej, przez ostatnie kilkadziesiąt lat zepsutej krzyżowaniem i modyfikowaniem aż do punktu szkodliwości dla zdrowia. Za to przywieziony do Polski przez królową Bonę kalafior - po ostatniej modzie na brokuły, które choć oczywiście nadal bardzo zdrowe, chwilowo trochę nam się przejadły - przeżywa swój renesans, a kucharki prześcigają się w wymyślaniu wciąż nowych z nim przepisów.

Czytaj więcej...

ZIOŁOWA ZIELEŃ W KUCHNI

W wielu krajach, zwłaszcza tych cieplejszych, świeże zielone zioła przyprawowe używane były zawsze w dużych ilościach i wielkiej rozmaitości. W krajach północnych sezon na zieleninę był krótki – dopóki nie zaczęto stosować masowo upraw w szklarniach i pod folią, gdzie z czasem znalazło się miejsce i dla ziół. Później nastała moda na własne uprawy zieleniny - gdzie kto mógł: w ogrodzie, na balkonie, na parapecie w mieszkaniu. Świeże zioła możemy dziś kupić wszędzie: na bazarze, w małym sklepiku warzywnym i w supermarkecie. Jesteśmy już z nimi dobrze oswojeni, mamy ich pod dostatkiem, są łatwo dostępne, więc korzystajmy z tego i posypujmy nimi codzienne potrawy dosłownie „pełną garścią”.

Czytaj więcej...

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS