www.drogidozdrowia.pl

ŻURAWINY

W tym roku z powodu suszy w lesie nie było wiele do zbierania. Jagód, borówek jak na lekarstwo, grzybów prawie wcale – pokazały się dopiero w październiku, gdy spadło trochę deszczu, a jeszcze było dość ciepło. I zaraz potem nadeszły pierwsze przymrozki...

Czytaj więcej...

O MÓJ ROZMARYNIE, CHROŃ MNIE

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis), symbol wiernej miłości, to aromatyczny, wiecznie zielony krzew uprawiany w cieplejszych strefach klimatycznych, głównie na południu Europy. U nas też rośnie zupełnie dobrze w doniczkach, a na cieplejszych stanowiskach może udać się i w ogrodzie. Oprócz wielu zalet zdrowotnych jako zioło i przyprawa, rozmaryn może nas ochronić przed ubocznymi skutkami cywilizacyjnych wygód.

Czytaj więcej...

ŚLIWKI – OWOCE JESIENI

Już się zaczęły. Niedługo będzie największy wysyp, który potrwa co najmniej przez cały wrzesień. Jak co roku, pięknie i dumnie będą się prezentować skrzynie pełne fioletowo granatowych śliwek pośród rumianych jabłek, na tle otaczających stragany kolorowych liści drzew. Owoc to dostojny - i barwą, i porą roku. Jak kobiety - dojrzewa jesienią.

Czytaj więcej...

NASTURCJA – OGRÓD NA TALERZU

Występująca w bardzo licznych odmianach niskich i pnących nasturcja (Tropaeolum L.) jest już w pełnym rozkwicie. Symbol lata, ta piękna, ognista, pełna radości roślina ma jadalne i kwiaty, i liście, i nasiona. Czy o tym wiecie? Czy z tego korzystacie? Nasz portal wypróbował je wszystkie i bardzo poleca.

Czytaj więcej...

CZEREŚNIE I WIŚNIE

Wiadomości z rynku owocowego głoszą, że w tym roku krajowe czereśnie odrobinkę się spóźniły, ale już są pierwsze odmiany - drobnoowocowe Rivan i Majówki. Lada chwila pojawią się na rynku wielkoowocowe odmiany czerwone. Wiśnie, synonim smaku kwaśnego, dojrzewają nieco później niż słodkie czereśnie, bo od połowy czerwca. Sezon na te owoce trwa krótko, więc korzystajmy, ile się da.

Czytaj więcej...

KWIATY SOSNY

Męskie kwiatostany sosny można stosować leczniczo, a także jeść jako smaczny i zdrowy przysmak. Właśnie trwa sezon kwitnienia sosen, warto więc spróbować. Drzewo jest powszechnie dostępne, ale staramy się zrywać surowiec w czystym miejscu, z dala od ruchliwych dróg.

Czytaj więcej...

JEDZCIE MLECZ !

 

Jeśli o tej porze roku zdarzy mi się wyjechać za miasto, wracam z zapasem liści mniszka na kolejny tydzień. Tyle mniej więcej wytrzymują one w lodówce. Mniszek jest smaczny do zakwitnięcia, potem gorzknieje. Są wprawdzie amatorzy jedzenia kwiatów, choć osobiście do nich nie należę. Najwięcej wiosennej mocy jest w świeżych, młodych listkach.

Czytaj więcej...

SYMBOL WIELKANOCY ZNÓW W ŁASKACH

Wielkanoc od dziecka kojarzyła mi się z przyjemnością jedzenia jajek w dowolnych ilościach bez poczucia winy. Nikt jeszcze wtedy nie wiedział o cholesterolu. Potem okazało się, że to nasz wróg nr 1 i zaczęliśmy sobie jajka ograniczać. Na co dzień, bo w Wielkanoc dalej objadaliśmy się nimi, lecz już z lekkim poczuciem winy, „bo to niezdrowe”. Na szczęście, cykl naukowy odwrócił się i dziś  już oficjalnie nie boimy się cholesterolu (który okazał się organizmowi bardzo potrzebny), a jaja znów można jeść do woli.

Czytaj więcej...

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS