www.drogidozdrowia.pl

CZARNY BEZ PO RAZ DRUGI

Późną wiosną już raz pisaliśmy o czarnym bzie. Wówczas przedstawiliśmy głównie zalety i korzyści jego wiosennego wydania – kwiatów. Teraz mamy schyłek lata i początek jesieni, więc pora zająć się owocami. Piękne, lśniące, całkowicie czarne, drobne owoce mają jeszcze więcej cennych, prozdrowotnych substancji niż kwiaty. Glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). I to nie wszystko.

Owoce bzu czarnego zawierają duże ilości rutyny mającej właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwzapalne.

Dzięki właściwościom napotnym, moczopędnym i przeczyszczającym oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Zatem przetwory z bzu czarnego, bądź po prostu napar z suszonych owoców są bardzo przydatne, gdy chcemy oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, przy niestrawności i zaparciu. Dzięki temu są też stosowane w chorobach reumatycznych oraz skórnych, a także w kuracjach odchudzających.

Owoce bzu czarnego znajdują zastosowanie również przy leczeniu chorób reumatycznych, nerwobóli, a nawet rwy kulszowej. Syrop

Co może najbardziej istotne w okresie zbliżających się szarug jesiennych, owoce czarnego bzu pobudzają nasz system odpornościowy i czynią nas bardziej odpornymi na różne infekcje. Jak wykazały badania, stosowanie naparów z tych suszonych owoców łagodzi objawy i skraca czas trwania już istniejącego przeziębienia, nawet do 4 dni (podajemy za http://www.poradnikzdrowie.pl). W okresie nieuchronnie zbliżających się chłodów i słot, i związanych z nim przeziębień, przydałoby się zadbać, aby w naszej spiżarni nie zabrakło przetworów z tych owoców.

Podobnie jak kwiatów, nigdy nie należy jeść surowych owoców czarnego bzu. Zawierają szkodliwą sambunigrynę, która w czasie gotowania, a także  suszenia, ulega rozkładowi i staje się całkowicie nieszkodliwa.

(KRYS)

Na podstawie: http://www.poradnikzdrowie.pl, https://www.doz.pl, https://pl.wikipedia.org

Syrop z owoców bzu czarnego

Składniki:
owoce bzu, cukier (ewentualnie miód), sok z cytryny

Owoce bzu umyć, oddzielić od szypułek, przebrać, wycisnąć przez sokowyciskarkę. Otrzymany sok gotować z cukrem - w proporcji 1:5, na koniec dodać sok z cytryny i gorący wlać do słoiczków. Jeżeli nie chcemy używać cukru, na koniec dodajemy miód, ale wtedy już lepiej nie gotować, żeby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

 

Dżem z owoców bzu czarnego

Składniki:
owoce bzu, cukier, sok z cytryny

Owoce bzu umyć, oddzielić od szypułek, przebrać, wsypać do garnka. Dodać cukier w proporcji 1:2 i powoli ogrzewać. Owoce puszczą sok i wówczas gotować do otrzymania pożądanej konsystencji. Na koniec można dodać sok z cytryny.

Fot.: KBB

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS