www.drogidozdrowia.pl

PRZYJRZYJMY SIĘ RZEPAKOWI

W maju wystarczy kawałek wyjechać za miasto i prawie wszędzie możemy spotkać całe połacie na żółto kwitnących pól. To kwiaty rzepaku. Swoim intensywnie żółtym kolorem rozświetlają cały świat nawet w bardzo pochmurne i deszczowe dni.  Dodawanie urody światu to jedna z bardzo wielu zalet tej rośliny. Najważniejszą jego zaletą są wartości odżywcze.  Świadomość jak istotne jest odżywianie dla naszego zdrowia ciągle rośnie i coraz więcej ludzi akceptuje pogląd, według którego najlepsze dla zdrowia są produkty uprawiane w strefie klimatycznej w której żyjemy. Może więc warto przyjrzeć się tej roślinie.

Rzepak jest jedną z najbardziej wydajnych roślin oleistych w naszej strefie klimatycznej. Do lat 60 ubiegłego wieku był wykorzystywany przemysłowo, jednak nie był zalecany do konsumpcji.  Zawierał szkodliwy kwas erukowy, który spożywany w większych ilościach przyczynia się do otłuszczenia wątroby i serca, a także hamuje wzrost organizmu. Dzięki obecności związków siarki (glukozynolanów) olej produkowany z rzepaku miał również charakterystyczny, mało przyjemny zapach.  

Dzięki rozwojowi nauki w latach 80 i 90 ubiegłego wieku rozpowszechniono nowe odmiany rzepaku, nie zawierające niepożądanych kwasów i związków siarki. I uprawa tej rośliny stawała się coraz bardziej powszechna. Powierzchnię upraw rzepaku najłatwiej ocenić  właśnie teraz,  w maju, kiedy pięknie złoci nasze pola.

Popularność rzepaku jest spowodowana wieloma zaletami, i tu na miejsce pierwsze wysuwają się bezsprzecznie wartości odżywcze.  Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-6 i omega-3. Jak podaje dietetyk Aleksandra Kilen-Zasieczna (www.zdrowie.gazeta.pl)  olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek, i co jest bardzo ważne – ma lepszą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6. Jest również źródłem czterech cennych dla zdrowia witamin: A, D, E, K i nie zawiera w ogóle złego cholesterolu ani cukru.

Cenione są nie tylko jego wartości odżywcze. Bardzo ważna jest jego uniwersalność . W sklepach są dostępne dwa rodzaje oleju rzepakowego – tłoczony na zimno i rafinowany czyli oczyszczany z zastosowaniem wysokiej temperatury. Tłoczny na zimno możemy wykorzystywać do wszystkich sałatek, majonezów nie podgrzewając go, by nie stracił cennych właściwości, a rafinowany do wszelkich innych działań kuchennych dosmażenia, duszenia jak również do ciast zamiast masła czy margaryny. Warto zaznaczyć kolejną zaletę tego oleju – po smażeniu o wiele łatwiej odsącza się, zatem przyrządzane na nim potrawy mają mniejszą zawartość tłuszczu i są mniej kaloryczne.

Z tych pięknych na żółto ukwieconych pól korzystają również pszczoły. Miód rzepakowy pomaga w walce z wieloma chorobami. Jest szczególnie cenny przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia siłę skurczów serca, powoduje również rozszerzenie naczyń wieńcowych, poprawiając dotlenienie i zapobiegając schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie krwi, zawiera dobrze przyswajalny potas, a także posiada silne właściwości detoksykacyjne i bierze udział w przemianie tłuszczów w wątrobie. Jest przydatny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ma jednak niskie właściwości antybiotyczne. Jest korzystny także dla osób cierpiących na chorobę wrzodową – przyspiesza gojenie wrzodów i nadżerek. Może być używany także w kosmetyce do domowego peelingu lub jako maseczka na twarz (najlepiej po rozpuszczeniu z ciepłym mleku).

Powinniśmy zaprzyjaźnić się z olejem rzepakowym nie tylko kierując się patriotyzmem konsumenckim, ale również z uwagi na własne zdrowie.

Majonez z jajkiem

około 300ml oleju rzepakowego
1 całe jajko
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta cukru pudru
sos sojowy lub sól i czarny pieprz do smaku

Jajko (nie z lodówki, najlepiej w temperaturze pokojowej) i musztardę włożyć do blendera, powolutku wlewać olej i dodawać pozostałe składniki. Jeżeli majonez zrobi się zbyt gęsty, możemy dodać trochę chłodnej przegotowanej wody, a gdy zbyt rzadki - więcej oleju. Gdy chcemy zrobić majonez smakowy możemy dodać zmiażdżony czosnek, chili, imbir, paprykę lub ulubione zioła.

Majonez dla wegan

1 opakowanie miękkiego naturalnego tofu
300 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy lub jak kto woli octu winnego
1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do blendera i miksować powoli dodawając olej.

KBB na podst: www.serwisuroda.pl, kuchnia.wp.pl, www.pokochajolejrzepakowy.eu, wcinaj-miod.pl

FOT: KJB

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS