www.drogidozdrowia.pl

TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

Jestem patriotką, kocham swoją Ojczyznę. A polskie truskawki kocham ponad wszystko - to już chyba prawie jakiś truskawkowy szowinizm. Polskie truskawki są, a przynajmniej były do tej pory (bo nikt nie wie, co z nimi zrobi wielki agrobiznes, który na naszych oczach wchłania w Europie tradycyjne rolnictwo i nasiennictwo, a na ich miejsce wprowadza koncerny produkujące sztuczną żywność) najlepsze na świecie. Wiem, co mówię, jadłam je w różnych miejscach na Ziemi.

Czytaj więcej...

KRÓLOWA NOWALIJEK

Nowalijki mamy dziś w zasadzie przez cały rok. Nie musimy ich na przednówku wyczekiwać z utęsknieniem, jak to niegdyś bywało, dojadając resztki kiszonych ogórków i kapusty oraz zeszłoroczne jabłka, prawie już bez smaku. W maju zwykle sezon nowalijek był w pełni. Stoły zieleniły się młodą sałatą, szczypiorkiem, natką i ogórkami ze szklarni i spod folii. Wśród nich czerwieniła się rzodkiewka. Jednak wszyscy czekali, aż wreszcie na straganach pojawią się pierwsze zbiory gruntowe. Zwykle był to szpinak i rzodkiewka, które wysiewa się najwcześniej i najwcześniej też zbiera. I to się nie zmieniło.

Czytaj więcej...

POKRZYWA - ZIELONY SKARB WIOSNY

Jeszcze nie po pas, za to młoda i świeżutka. Bardzo apetyczna. Teraz jest najlepszy czas na zbieranie i korzystanie z jej wartości, gdy ma krótkie i miękkie łodyżki. Wprawdzie dostępna przez całe lato, ale już nie będzie taką atrakcją jak na wiosnę. Jeśli tylko mamy możliwość zerwać ją w czystym ekologicznie miejscu, czyli głównie tam, gdzie nie ma spalin ani nie są masowo wyprowadzane psy, powinniśmy mieć odruch zerwania sobie pokaźnego pęczka. Po dokładnym umyciu, trzymana w lodówce, pozostanie świeża przez kilka dni. W najlepszym położeniu są ci, którzy mają własne pokrzywy w ogrodzie.

Czytaj więcej...

NATKOMANIA NA PRZEDNÓWKU

W czasach, gdy do Polski nie dotarły jeszcze zachodnie technologie produkcji żywności, po powrocie do domu z każdego wojażu zagranicznego w pierwszej kolejności rzucałam się na zwykły, polski chleb (jakiego nigdzie na świecie nie było) z masłem i pachnącą zieloną natką zwykłej pietruszki, Petroselinum crispum.

Natka. Któż jest w stanie opisać jej boski smak i zapach? Tak boski i odświeżający, że usuwa nawet zapach czosnku i cebuli. Dziś mamy natkę różnych odmian gruntowych i szklarniowych, liście pietruszki korzeniowej oraz specjalnej naciowej.

Czytaj więcej...

CYNAMON

Jedna z najstarszych przypraw świata, należy do tzw. przypraw korzennych - nie dlatego, żeby je pozyskiwano z korzeni (bo pochodzą z różnych części roślin), lecz od Wysp Korzennych (należących do Indonezji), z których były niegdyś przywożone.

Cynamon to wysuszona kora drzewa cynamonowca. Najlepszym, ale też i najdroższym surowcem jest odmiana cejlońska Cinnamomum verum, czyli cynamon prawdziwy. Jest jaśniejszy, słodkawy w smaku, a jego kora jest zwinięta w kilku warstwach i dość krucha. W sklepach dostępny jest głównie tani cynamon kasja, czyli chiński Cinnamomum aromaticum, znacznie mu ustępujący smakiem, aromatem i jakością. Laski tego cynamonu są cieńsze  i twardsze, a kolor ciemniejszy.

Czytaj więcej...

BURAK TO JEST TO !

Wielu lekarzy medycyny naturalnej zaleca spożywanie - o ile nie wyłącznie, to głównie - płodów tej ziemi, na której się żyje. Rośnie w Polsce kilka warzyw uważanych za tak mało wyrafinowane, iż nagminnie je zaniedbujemy, choć powinny być obecne na naszym stole codziennie i w dużych ilościach. Należy do nich burak ćwikłowy. Młody – spożywany w całości, później już tylko pyszny, soczysty korzeń.

Czytaj więcej...

MROŻONA CYTRYNA

Ostatnio wielką furorę robi mrożona cytryna zjadana w całości, wraz ze skórką i pestkami. Startą po zamrożeniu na tarce używa się na różne sposoby. Jest smaczna i o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż sam miąższ. Jest pokarmem całościowym. Leczy. Odtruwa. Oczyszcza. Skórka zawiera najwięcej witamin, zwłaszcza rutyny, a także olejku cytrynowego o właściwościach odkażających. Jeść cytrynę w całości to pomysł przedni.

Przygotowanie: czystą cytrynę przekroić na pół i włożyć do zamrażalnika, w jakimś naczyniu, żeby nie przywarła, a po zamrożeniu zetrzeć ją na ostrej, raczej drobniejszej tarce. Połówki jest łatwiej ścierać, ale i tak trzeba włożyć grubą gumową rękawiczkę, bo dłoń nie wytrzymuje zimna. Jeśli zamiast ścierania możemy cytrynę rozdrobnić w mocnym blenderze, wtedy do mrożenia kroimy ją w plasterki.

Czytaj więcej...

Wyszukiwarka

Spis artykułów

Tutaj znajdziesz wszystkie artykuły z podziałem na kategorieSpis Artykułów

Nasi przyjaciele

Tutaj znajdziesz listę przyjaciół portaluNasi Przyjaciele

Nasi autorzy

Tutaj znajdziesz informacje o naszych autorachNasi Autorzy

ZATRZYMAJ SIĘ

AJAHN BRAHM - CZTERY SPOSOBY NA TO, JAK ODPUŚCIĆ ...

Zatrzymaj się

Trochę lingwistyki

Informacja o portalu

Redakcja informuje, że wszelkie prezentowane w artykułach poglądy należy postrzegać jako osobisty punkt widzenia autora danego artykułu, a nie linię programową portalu. Zapraszamy do współpracy osoby z różnych tradycji, o różnym punkcie widzenia.  O NAS